Begrippenlijst


Op Top 10 Creditcard.nl worden soms begrippen gebruikt die wellicht niet voor iedereen direct duidelijk zijn. Daarom vind je hieronder een handige lijst met een aantal van die begrippen - natuurlijk inclusief de betekenis ervan.

Wat is een aankoopverzekering?

Veel creditcards beschikken over een aankoopverzekering. Deze verzekering houdt in dat vrijwel alles wat je koopt met je creditcard beschermd is tegen verlies, diefstal of schade. Koop je bijvoorbeeld een nieuwe laptop online en betaal je die laptop met je creditcard met aankoopverzekering? Dan is de laptop tijdelijk beschermd voor bovenstaande ongelukkigheden. Let wel op dat niet alle aankopen verzekerd zijn - het verschilt per aanbieder wat er wel en wat er niet verzekerd is. Zo zijn eetbare producten vaak niet verzekerd en is er wat betreft elektronica ook veel verschil te ontdekken wat wel en wat niet gedekt wordt. Check bij je eigen aanbieder wat de voorwaarden zijn voor de aankoopverzekering.

Wat is een bestedingslimiet?

Bij een creditcard krijg je een bestedingslimiet. Dat is het geldbedrag dat je iedere maand mag uitgeven met je creditcard. Per aanbieder verschilt de hoogte van het bestedingslimiet; de meeste creditcardaanbieders bieden een limiet van € 1.000, maar je hebt ook aanbieders die een limiet van € 20.000 hebben. Meestal kun je kiezen voor een basis die je op kunt hogen. Neem hiervoor contact op met de aanbieder van je creditcard. Zit je al aan het maximum limiet maar wil je nog meer verhoging aanvragen? In dat geval kun je beter kiezen voor het aanvragen van een andere creditcard. Er zijn meerdere aanbieders die creditcards aanbieden met een hoog bestedingslimiet.

Wat is een debetrente?

Je kunt een creditcard gebruiken om gespreid te betalen. Mocht je deze optie aan hebben staan, dan betekent dat dat je een openstaand bedrag in termijnen terug gaat betalen. Daar wordt een rente bovenop gerekend: ook wel debetrente genoemd. Deze rente moet je betalen omdat je als het ware een soort lening aangaat; je betaalt een bepaald bedrag immers niet in één keer maar in meerdere keren terug. Hoe hoog die rente is, is afhankelijk van de hoogte van het bedrag en de periode waarin je de lening moet terug betalen en kun je berekenen bij de aanbieder van je creditcard.

Wat is een rentevrije periode?

De term rentevrije periode staat voor een periode waarin je geen rente hoeft te betalen over een bedrag dat nog openstaat op de rekening van je creditcard. Je hoeft geen rente te betalen wanneer het bedrag dat betaald moet worden aan het einde van de maand kan worden voldaan. Stel: je gebruikt een creditcard op de 15e van de maand en het bedrag wordt pas op de laatste dag van de maand van je rekening afgeschreven. Dan geldt de periode van de 15e tot het eind van de maand als rentevrije periode. Gebruik je je creditcard dus op een ‘normale’ manier dan heb je niets met rente te maken.

Wat is een wisselkoersopslag?

Van een wisselkoersopslag is alleen sprake wanneer je met andere valuta betaalt dan met de euro. Dat herken je misschien al wel van pinnen in het buitenland, waarbij je altijd een wisselkoersopslag van een bepaald aantal procenten moet betalen. Die opslag geldt ook wanneer je betaalt met een creditcard in het buitenland. Dit geldt voor vrijwel alle landen buiten Europa en voor sommige Europese landen. Ook vanuit Nederland kun je te maken hebben met een wisselkoersopslag. Koop je bijvoorbeeld producten op een buitenlandse website waar met de dollar moet worden betaald? Dan wordt dat bedrag automatisch omgezet tot euro’s tegen een wisselkoersopslag. Bij de meeste creditcards is deze opslag ongeveer 2% van het totale bedrag dat betaald moet worden. Let op:’bij betalingen met een normale bankpas is deze wisselkoersopslag vaak minder hoog.

Creditcards vergelijken