Het is heel handig: betalen met een creditcard. Vooral wanneer je op vakantie bent in het buitenland of een aankoop doet via internet. Vaak zijn dan, zoals de kredietverstrekker aangeeft, je aankopen verzekerd voor diefstal of schade. Dat is best fijn. Hoe makkelijk het ook is om over extra geld te beschikken via je creditcard, de rekening moet wel iedere maand betaald worden. Het is daarom goed om te weten hoe een creditcard precies werkt, voordat je deze gaat gebruiken.
Vroeger was het mogelijk om bij winkels ‘op de pof’ te kopen. Dat betekende dat je bij de kruidenier, groenteman en bakker gewoon je boodschappen kon doen en dat de winkelier opschreef hoeveel geld je hem nog schuldig was. Zodra je dan salaris had ontvangen, kon je de boodschappen van de afgelopen maand betalen. Je zette eigenlijk een soort kredietrekening open bij de winkelier. Soms telde de winkelier er een paar cent bij op, een soort rente zeg maar. Het fijne was dat je hierdoor toch maandelijks (of wekelijks) eten op tafel zette. Dit principe is eigenlijk een vorm van betalen met een creditcard.
De creditcardmaatschappij of de bank waarvan je een creditcard hebt, schiet eigenlijk de betaling even voor. In plaats van dat het rechtstreeks uit je portemonnee of van je bankrekening komt, betaalt de kredietverstrekker je benzine, het cadeautje voor oma of je hotelovernachting in Parijs. Dit voorgeschoten bedrag wil de kredietverstrekker uiteraard terug.
Het voorschieten van een betaling is echter lang niet het enige dat een creditcardmaatschappij voor je doet. De dienstverlener zorgt voor extra zekerheid bij betalingen, via onder meer een automatische aankoopverzekering, leveringgarantie, fraudepreventie en andere aanvullende verzekeringen. De exacte invulling en voorwaarden hiervan verschillen per type kaart. Doorgaans geldt: des te luxer de uitvoering van de creditcard, des te meer extra's er worden geboden.
Iedere maand ontvang je vervolgens een rekening van de creditcardmaatschappij met daarop het verschuldigde bedrag dat zij hebben voorgeschoten. MasterCard en American Express verwachten vervolgens dat je deze rekening in zijn geheel vergoed. Het is daarom van belang je financiën op orde te houden, zodat je de rekening kan voldoen. Bij VISA is het mogelijk om gespreid te betalen. Je betaalt bij lange openstaande bedragen dan wel rente. In de voorwaarden van de creditcardmaatschappij staat altijd aangegeven of het mogelijk is om gespreid te betalen of niet.
Omdat de kredietverstrekker voor jou vooruit betaalt, wil deze natuurlijk wel zeker zijn dat de hoogte van je bestedingslimiet aansluit bij je maandelijkse inkomsten. Daarom is er een inkomensgrens per creditcard type vastgesteld. Aan de hand van het inkomen wordt daarnaast het bestedingslimiet vastgesteld. Bij de meeste creditcards is dit een vast bedrag dat soms kan worden opgehoogd. American Express biedt iedereen een bestedingslimiet op maat, welke dus na de aanvraag wordt vastgesteld.
Prepaid creditcards werken weer heel anders. Deze creditcards zijn bankonafhankelijk en er wordt geen krediet verstrekt door een creditcardmaatschappij. Jij bepaalt namelijk zelf wat je op de rekening van de prepaid creditcard stort en als het op is, dan is het op. Je bepaalt dus zelf je bestedingslimiet, min of meer gelijk aan het opwaarderen van een telefoonsimkaart. Deze creditcards zijn daardoor niet inkomensafhankelijk en zijn fijn voor studenten, als je een laag inkomen hebt of niet zo vaak gebruik maakt van een creditcard.
Omdat iedere creditcard en creditcardmaatschappij anders is, is het aan te raden om eerst de verschillende creditcards met elkaar te vergelijken. Op Top10Creditcard.nl zie je in een oogopslag welke creditcards bij je passen. Bijvoorbeeld op basis van je wensen, inkomen en bank.