In onze huidige maatschappij kan je eigenlijk niet meer zonder betaalkaarten. Cash geld wordt meer en meer iets van het verleden en er zijn steeds meer alternatieven. De twee belangrijkste alternatieven voor cash geld zijn sinds jaar en dag de pinpas (of de zogenaamde betaalpas) en de creditcard. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze twee plastic kaarten? We zetten ze even op een rijtje.
Het grootste verschil tussen een pinpas en een creditcard is het tijdstip van betaling. Betaal je met een pinpas? Dan gaat dat geld gelijk van jouw rekening af. Het draait hierbij dus altijd om geld dat effectief op jouw bankrekening staat. Betaal je met een creditcard? Dan betaal je op krediet en wordt het openstaande bedrag na een bepaalde periode afgelost. Het is hierbij dus niet noodzakelijk om het geld dat je uitgeeft ook daadwerkelijk op jouw bankrekening te hebben staan. Daar staat natuurlijk tegenover dat er bij een creditcard bepaalde kosten bij gerekend worden zoals rente of bij een laattijdige betaling boetes.
Een tweede grote verschil tussen beide bankkaarten is de acceptatiegraad. De meeste creditcards worden wereldwijd geaccepteerd. De pinpas is dan weer een vrij Europees fenomeen en wordt buiten ons continent slechts zelden aanvaard. Dat is dan ook de reden dat je in de regel wel met een creditcard kunt betalen op buitenlandse webshops, maar niet met de pinpas.
Nog een groot verschil tussen beide betaalkaarten zijn de kosten die eraan verbonden zijn. Zo wordt er zo goed als altijd een jaarlijkse vergoeding gevraagd voor het houden van een creditcard, maar niet voor een pinpas. Daarnaast is het ook zo dat als je van plan bent geld af te halen aan een bankautomaat je met een creditcard altijd onderworpen wordt aan extra kosten, zelfs in eigen land. Met een pinpas is dat niet zo.
Daar staat tegenover dat een creditcard wel allerhande voordelen en extra’s biedt die er niet zijn bij een pinpas. Zo geniet je van extra’s zoals automatische verzekering van je aankoop, kortingsacties, reisverzekeringen, spaarprogramma’s en ga zo maar door. Wat die acties exact zijn hangt af van de exclusiviteit van de creditcard.
Betaal je in eigen land? Dan ben je over het algemeen dus beter af met een pinpas. Trek je echter naar het buitenland (en dan zeker buiten de eurozone) zijn er heel wat voordelen verbonden aan het bezitten (en uiteraard meenemen!) van een creditcard. Zo is een creditcard vaak zelfs verplicht voor het boeken van een hotelkamer of het huren van een auto. Komt daar nog eens bij dat het gros van de lokale handelaars een creditcard wel zal accepteren, maar een pinpas niet.